Skip to main content

Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki -kilpailujen jännittävä loppukilpailu käytiin Messukeskuksen Kevätmessuilla 26.-27.3. Myöhaan perjantai-iltana kruunattiin Vuoden Kokiksi 2015 Ismo Sipeläinen (G.W Sundmans, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilijaksi 2015 Saara Alander (Ravintola Roux, Lahti). Kuvia kilpailusta, voittajista ja heidän annoksistaan täällä.

Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki ovat alojensa suomenmestaruuskilpailut. Kovatasoisessa kilpailussa kokkien parhaaksi vuonna 2015 valikoitui Ismo Sipeläinen (G.W. Sundmans, Helsinki), toiseksi sijoittui Mikko Kaukonen (ravintola OLO, Helsinki) ja kolmannelle sijalle tuli Ville Leminen (Smör, Turku).

Suomen parhaimmat tarjoilijat puolestaan ovat voittajaksi kruunattu Saara Alander (Ravintola Roux, Lahti), toiseksi sijoittunut Taneli Lehtonen (Boulevard Social, Helsinki) sekä kolmanneksi sijoittunut Katrina Laitinen (Demo, Helsinki).

Raaka-aineen ymmärrys nosti kokkikisan kärkeen

Vuoden Kokki -finaalissa testattiin kilpailijoiden kyky valmistaa lyhyessä ajassa ja yllättävistä raaka-aineista kiinnostava kokonaisuus, joka on teknisesti taidokas, hyvän makuinen ja visuaalisesti tyylikäs. Neljän ja puolen tunnin taiston jälkeen Vuoden Kokki -kilpailun voittaja erottautui rohkeudella ja raaka-aineiden taidokkaalla käytöllä.

– Finaalin taso oli vieläkin parempi kuin semifinaalin, kilpailijoiden kokkaus oli asteen rennompaa ja ruoka mielenkiintoisempaa. Kahden kärki oli koko tuomaristolla sama. Kärkikolmikon lopullisen järjestyksen ratkaisi kokonaissuoritus, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Sasu Laukkonen.

Alkuruoan pakolliset raaka-aineet olivat muikku ja maa-artisokka, pääruoan rypsiporsaan sisäfile ja luuton kylki. Jälkiruoassa oli käytettävä Valion vanhanajan täysmaitoa, maitosuklaata ja tyrniä.

– Alkuruoan muikku osoittautui ratkaisevaksi raaka-aineeksi: Sipeläinen ja Kaukonen tekivät alkuruoan kunnioittaen raaka-aineen ominaisuuksia. Muikku ei ole siika tai silakka: kilpailuajan lyhyyden vuoksi muikkua ei esimerkiksi kannattanut lähteä graavaamaan tai pikkelöimään. Jälkiruoassa kaikki kilpailijat olisivat voineet ottaa rohkeammin riskejä, Laukkonen jatkaa.

Heittäytyminen ratkaisi tarjoilijoiden taiston

Vuoden Tarjoilija -kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. Kaikki osallistujat olivat alansa rautaisia ammattilaisia, jotka hallitsivat tekniset taidot. Tuomarityöskentelyssä kiinnitettiinkin tänä vuonna huomiota erityisesti asiakaspalvelun laatuun, luonnollisuuteen ja heittäytymiskykyyn.

– Kaikki finaalikilpailijat olivat teknisesti taitavia alansa huippuja. Oman persoonan esiintuominen asiakaspalvelutilanteessa ja vieraiden viihtyvyydestä huolehtiminen korostuivat kärkikolmikon työssä. Tuomarit olivat arvostelussaan tänä vuonna hyvin tiukkoja ja tarkastelimme erityisesti kilpailijoiden läsnäoloa ja heittäytymistä, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.

Finalistien tehtävänä oli viiden hengen seurueen päivällisen tarjoilu ruokajuomineen. Lisäksi tarjoilijoiden tuli mm. valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemaan menuun sopivat viinit, valita tarjoiltavat juustot, valmistaa ja tarjoilla tilatut kahvit sekä esitellä ja tarjoilla avec-juomat.

– Saara Alander erottautui finaalissa selkeästi läsnäolevalla ja sydämellisellä palvelulla. Valovoimainen ja heittäytyvä asenne ratkaisi tänä vuonna lopulta koko kilpailun, summaa Marin.

Vuoden Tarjoilija 2015 -palkinnot

1. PALKINTO

 • Henrik Bitten rahaston apuraha 5000€
 • Viinimatka Espanjaan, Torresin tilalle Barcelonaan
 • ELO-säätiön apuraha 2500€ ammattitaidon kehittämistä varten

2. PALKINTO

 • Henrik Bitten rahaston apuraha 3000€
 • Ruokaelämysmatka Tampereelle, yhteistyö Restamax

3. PALKINTO

 • Rahapalkinto Henrik Bitten rahasto 2000€

Parhaasta palvelukokemuksesta palkittiin Iina Hopsu, joka lähtee Pernod Ricardin matkalle Irlantiin, Jamesonin tehtaalle

Erikoispalkinnot Iittala ja Paulig

Vuoden Kokki 2015 -palkinnot

1. PALKINTO

 • Messusäätion apuraha 5000€  ammattitaidon kehittämistä varten
 • ELO-säätiön apuraha 5000€  koulutusta ja yhteistoimintaa varten
 • Viinimatka Barcelonaan Torresin tarjoamana

2. PALKINTO

 • Messusäätiön apuraha 3000€
 • ELO-säätiö tarjoaa matkan Bocuse d’Or-kilpailuun Budapestiin keväällä 2016

3. PALKINTO

Messusäätiön apuraha 2000€
ELO-säätiö kumppaneineen tarjoaa ruokamatkan Tampereelle

Paras veitsenkäsittelijä, Turo Väärti saa E.Ahlströmin lahjoittaman erikoisveitsen.

 

Lisätiedot
Henry Tikkanen, Vuoden Kokki -kilpailun johtaja
050 585 8812, htikkan3@gmail.com

Toni Yksjärvi, Vuoden Tarjoilija -kilpailun johtaja
045 8437 888, toni.yksjarvi@gmail.com

Sini Garam, projektipäällikkö (myös voittajien haastattelupyynnöt)
050 587 0929, sini.garam@elo-saatio.fi

Seija Kurunmäki, johtaja, ELO-säätiö
0400 460894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

www.facebook.com/vuodenkokki
www.facebook.com/vuodentarjoilija

Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailujen järjestäjä on ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö. ELO-säätiö vastaa myös Bocuse d’Or -kilpailun järjestämisestä Suomessa. Säätiön tavoitteena edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta Suomessa ja maailmalla.

Vuoden Kokki – ja Vuoden Tarjoilija 2015 -kilpailujen pääyhteistyökumppaneita ovat Metos, Valio ja Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat E. Ahlström, HK, Heinon Tukku, Hartwall, Paulig, Santa Maria, Iittala, Hackman, Astiavuokraus Jubilee, KiiltoClean, À la Carte –kirjat, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Huutokosken Arvo-Kala Oy, Famifarm Oy (Järvikylän yrtit) Ravintolakoulu Perho, Stadin ammattiopisto, Pajunen, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Winestate, Pernod Ricard Finland, Astiavuokraus Jubilee, Aromilehti, Viinilehti ja Vitriini.
www.vuodenkokki.fi , www.vuodentarjoilija.fi

 

Kia

Author Kia

More posts by Kia